Özellikleri
GÖREVLERİ
1- Gücü Aktarmak
2- Hidrolik sistemi korumak
3- İşletme şartlarına dayanmak
Gündelik yaşamımızdan endüstriyel uygulamalara kadar hemen her yerde hidrolik sistemlerle karşılaşırız. Lunaparktaki oyuncaklardan çöp kamyonuna, otomobillerden iş makinalarına, demir çelik işletmelerinden plastik enjeksiyon makinalarına kadar hemen her yerde hidrolik sistemler kullanılmaktadır.
Bu bağlamda hidrolik yağlar da doğal olarak tüketimi en yüksek yağdır. Bu denli çok kullanılan sistemlerin “fazla dikkate değer bulunmaması gibi” bir bilinçaltı şansızlığı yaşamasını da yadırgamamak gerekir. Bunu şöyle açabiliriz;
Hidrolik sistemlerde pompa arızaları, hortum patlamaları, ventillerdeki hasarlar, yağ kaçakları gibi arızalar sıklıkla yaşanır. Özellikle yağ kaçağı olan işletmelerde, sürekli olarak eksilen miktar kadar yeni yağ ilavesi yapılır. Ama bu sistemleri kullananlara sorulduğunda çoğu kez bir sorunları olmadığı yanıtı alınır. Bunun nedeni söz konusu arızaların kanıksanmış, olağan birer sonuç gibi görülmeleridir.
Günümüzde artık makinaların yüksek performansla çalışması, en az enerji ile en yüksek verimin elde edilmesi, en az materyal arızası (ya da kaybı), minimum atık ile işletmenin sağlanması gibi etkenler ölçülmektedir.
Bir hidrolik sistemin verimli çalışması için, sistemi oluşturan elemanların (pompa, valfler, hortumlar, bağlantı elemanları vs.) kaliteli olmaları çok önemlidir. Ama hidrolik sistemlerdeki arızalara neden olan en büyük ve belirleyici etken hidrolik yağlardır. Dünyanın en iyi materyallerinden üretilmiş bir hidrolik sistemde bile eğer uygun ve kaliteli bir hidrolik yağ kullanılmıyorsa çok kısa bir sürede arızalar meydana gelecektir.
Hidrolik yağların önemi
Hidrolik sistemler kapalı devre bir akış sistemidir. Bu sistemde hidrolik yağlar hem sistemin işleyişini sağlayan mekanizmalarda -pompa, valf vs.- yağlama yaparlar hem de aynı zamanda hidrolik kuvvet aktarımı özelliği ile sistemin işlevselliğini sağlarlar. Dolayısıyla bu sistemlerde belirleyici olan hidrolik sistem yağlarıdır.
Diğer yandan hidrolik basıncın istenilen değerde sabitlenebilmesi için mekanik aksamların mükemmel çalışmayı sürdürmesi kadar, yağın da fiziksel ve kimyasal özelliklerini (viskozite, yoğunluk, katkı kombinasyonu gibi) aynı şekilde koruyabilmesi gerekir. Bu ise oldukça karmaşık bir sistemdir.
Hidrolik yağlar; uygun baz yağının yine uygun katkılarla oluşturduğu bir kombinasyona sahip ürünlerdir. Bu kombinasyonun hiç bozulmadan özelliklerini koruyabilmesi yağın performansını belirler. Oysa sistem çalıştığında yağ da hem işlevini yerine getirir hem de değişim yaşar. Şöyle ki; çalışma ile birlikte yağ sürtünme ve sıkışma ektisi ile ısınır. Bu ısınma yağın kimyasal olarak değişimine yol açar. Bu değişim katkılarında kendini gösterir. Oksidasyon sonucu yağın yapısı değişir. Özellikle yağın katkılarında oluşan bu farklılaşmış moleküllerin bir kısmı valfler başta olmak üzere hassas yüzeylerde takılırken bir kısmı da sistemde sürüklenir.
Ankara ostim hidrolik sistem yağları satış merkezimiz hizmetinizdedir.
Toptan hidrolik sistem yağı ve perakende hidrolik sistem yağlarının fiyatları sistemimizde vardır.
İş makinası yağları , asansör yağları , damper yağlarını da mağazalarımızda bulabilirsiniz.